Ga naar de inhoud
Home » Blog » Yoga nidra and self-inquiry

Yoga nidra and self-inquiry

  Wil je weten hoe yoga nidra je kan helpen om meer te leren over jezelf? Laten we het uitzoeken! Self-inquiry kan leiden tot persoonlijke groei. Je onderzoekt je eigen ‘ik’ en ontdekt nieuwe dingen over jezelf.

  De ontspannen sfeer van yoga nidra vergemakkelijkt dit proces. Tijdens een sessie kun je vragen stellen over jezelf en je leven. Probeer het eens uit en ontdek wat het voor je kan doen!

  meisje in grasveld

  Wat is een ik-onderzoek?

  Een self-inquiry vertaal ik vrij naar ik-onderzoek, of het onderzoek naar ‘jezelf’. Het is een manier om naar je eigen gedachten, gevoelens en gedrag te kijken. Je kijkt naar je eigen ervaringen. Wat vind ik? Wat voel ik? Waardoor zou dat komen?

  Je doet zo’n zelfonderzoek om meer te weten te komen over jezelf en je plaats in deze wereld. Deze reis van zelfontdekking en persoonlijke groei kan veel voor je betekenen. Zo kan het je helpen om niet-helpende overtuigingen te herkennen. Je ontdekt misschien zelfs patronen bij jezelf.

  Zelfonderzoek kan je ook helpen om verbinding te maken met je innerlijke wijsheid. Het kan je helpen om meer te leren over hoe je je voelt en wat je wenst in het leven. Waar wil ik voor staan? Wat is belangrijk in het leven?

  Ik-onderzoek kan ook voor kinderen en tieners nuttig zijn. Al moet het wel worden aangepast aan hun leeftijd, hun behoeften en ontwikkelingsniveau.

  Bij jongere kinderen stel je bij een ik-onderzoek vragen over hun gevoel en gedachten. Maar je helpt ook hun emoties te herkennen en te begrijpen.

  Voor oudere kinderen en tieners kan een ik-onderzoek zich meer richten op hun waarden. Je verkent hun overtuigingen en motivaties. Zo ontwikkelen ze meer zelfbewustzijn en zelfregulering.

  Het is belangrijk om te onthouden dat ik-onderzoek geen pasklare aanpak is. Dat wat werkt voor het ene kind, werkt misschien niet voor een ander.

  Houd rekening met de individuele behoeften van elk kind. Benader zo’n ik-onderzoek op een ondersteunende en niet-oordelende manier.

  Hoe kan yoga nidra helpen bij een ik-onderzoek?

  Wanneer je in rust bent, kan je gemakkelijker naar binnen te keren. Als je je ontspant en naar binnen richt, word je mind ontvankelijker voor self-inquiry. Het wordt gemakkelijker om je innerlijke ervaring te onderzoeken.

  Tijdens een meditatie kun je je geconfronteerd worden met jezelf. Het prettige aan een yoga nidra is, is dat het dus vanuit ontspanning gebeurt. Hierdoor kun je elementen makkelijker laten zijn voor wat het is. Je kunt het gemakkelijker loslaten.

  Om de inzichten nog meer te verankeren laat ik kinderen vaak een tekening maken. Hun reis visualiseren zij soms erg abstract met kleuren, strepen en vormen. Het kan ook zijn dat ze tekenen wat zij hebben gezien tijdens hun visualisatie.

  Het tekenen doe je in stilte, misschien met een fijn muziekje op de achtergrond.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *