Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Yoga Nidra: Alles wat je moet weten

Yoga Nidra: Alles wat je moet weten

  Yoga nidra is ook bekend als “slaap yoga”. Het is een vorm van diepe ontspanning die al eeuwenlang wordt beoefend. Tijdens de oefening ervaar je de rust van slapen, maar ben je wel wakker.

  Bij een yoga nidra lig je in een liggende houding. Stap voor stap word je begeleid tot volledige ontspanning. Je wordt meegenomen met een reeks van lichaamsscans en visualisaties. Het is een diep herstellende en ontspannende oefening. Een eeuwen oude traditie die je ondersteunt om te herladen.

  Tijdens een yoga nidra is je bewustzijnstoestand tussen wakker en slapen. Het lichaam kan volledig ontspannen en de geest is bewust. Dit brengt verschillende voordelen voor lichaam en geest. Daarom wordt yoga nidra vaak gebruikt als hulpmiddel voor stressvermindering en algemeen welzijn.

  Inhoudsopgave

  Een korte geschiedenis van Yoga Nidra

  De oorsprong van yoga nidra gaat terug tot de oude oosterse geschriften. waar het wordt beschreven als een staat van volledige ontspanning en bewustzijn. Het werd vroeger gebruikt als voorbereiding op meditatie. Men geloofde dat het je hielp een dieper niveau van bewustzijn te bereiken. Om zo contact te maken met hun innerlijke zelf.

  In de afgelopen jaren is yoga nidra ook populair geworden in de westerse wereld. Hierdoor zijn verschillende variaties en aanpassingen ontwikkeld. Een van die variaties is IRest Yoga Nidra, ontwikkeld door Dr. Richard Miller. IRest combineert traditionele yoga nidra technieken met moderne psychologie en neurowetenschappen.

  IRest Yoga Nidra is ontworpen om mensen te helpen ontspannen. Om stress en spanning los te laten en innerlijke rust en welzijn te bevorderen. Het wordt meestal liggend beoefend in een gemakkelijke houding. Altijd onder begeleiding van een getrainde leraar of een opgenomen meditatie.

  Tijdens de IRest yoga nidra word je aangemoedigd om je ervaringen te verwelkomen. Alle sensaties, emoties en gedachten, zonder oordeel te omarmen. Je kunt je ook verbinden met een innerlijke bron voor een gevoel van veiligheid.

  Je brengt aandacht naar je ademhaling om te ontspannen en los te laten. Aan het eind van de sessie word je uitgenodigd om te reflecteren op je reis. Maar ook om dat gevoel van rust te integreren in je dagelijks leven.

  Magische tuin

  De voordelen van Yoga Nidra

  Het regelmatig beoefenen van yoga nidra heeft vele potentiële voordelen. Enkele van de fysieke voordelen zijn ontspanning, minder stress en een betere slaap. Veel mensen merken dat yoga nidra hen helpt zich uitgeruster en energieker te voelen. Het helpt zelfs tot een betere algemene gezondheid en welzijn.

  Minder stress, meer ontspanning

  Deze vorm van geleide meditatie is een middel om stress te managen en innerlijke rust te vinden. Het kan op elk moment en overal worden beoefend. Hierdoor is het een gemakkelijke oefening voor mensen met een volle agenda.

  Met een korte yoga nidra per dag, kun je stress en spanning verminderen. Ongeacht de uitdagingen waar je voor staat. Het is een eenvoudige, maar krachtige manier om te zorgen voor een moment van ontspanning.

  Versterk een gevoel van veiligheid

  De iRest helpt zelfs bij het verminderen van symptomen van posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het kalmeert het zenuwstelsel. Door de innerlijke bron wordt de de veerkracht vergroot. Het herstelt het gevoel van evenwicht en controle.

  Ieder mens heeft het vermogen zich blij, vredig en veilig te voelen. Een yoga nidra kan je helpen deze kracht dagelijks aan te boren.

  De voordelen van yoga nidra zijn talrijk en verstrekkend. Of je nu stress wilt verminderen of je slaap wilt verbeteren. Yoga nidra kan een waardevol hulpmiddel zijn voor het algehele welzijn.

  Zo beoefen je yoga nidra

  Om yoga nidra te beoefenen zoek je rustige ruimte waar je kunt liggen en je kunt ontspannen. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat je niet gestoord wordt tijdens je beoefening. Het is echt een moment voor jezelf.

  Zorg voor een comfortabele houding

  Tijdens een yoga nidra is het belangrijk een comfortabele houding te vinden. Gebruik de nodige hulpmiddelen om je lichaam te ondersteunen. Dit kunnen dekens, kussens of een yogamat zijn. Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat je het warm genoeg hebt, aangezien je langere tijd zult liggen.

  Aanwezig blijven en loslaten

  Het kan gemakkelijk zijn om afgeleid te worden tijdens een yoga nidra oefening. Zeker als je nieuw bent in de beoefening. Om aanwezig en aandachtig te blijven, probeer je alle afleidingen te minimaliseren. Gedachten die kunnen opkomen mag je los te laten. Je aandacht breng je vriendelijk terug naar het huidige moment.

  Vergeet niet dat het normaal is dat je geest afdwaalt. Dat is onderdeel van de beoefening: de aandacht zachtjes terug te leiden naar het heden. Na verloop van tijd en oefening zul je merken dat het gemakkelijker wordt om aanwezig te blijven.

  Het kan ook zijn dat je tijdens een yoga nidra in slaap valt. Dat is ook oké. Blijkbaar heb je rust nodig, zie het maar als een signaal van je lijf.

  De nidra helpt je te ontspannen, waardoor je (eindelijk) in slaap valt. Laat het maar gebeuren. Er zijn zelfs bepaalde yoga nidra’s die zich speciaal richten op het inslapen.

  Praktische tips om uw yoga nidra optimaal te beoefenen

  Om het meeste uit je yoga nidra praktijk te halen, is het belangrijk om regelmatig te luisteren. Dit kan één keer per week zijn, of zelfs dagelijks. Regelmaat is de sleutel als het gaat om de voordelen van yoga nidra.

  Als afsluiting

  Kortom, yoga nidra is een krachtig instrument voor ontspanning. Of je nu stress wilt verminderen, je slaap wilt verbeteren of je meer aanwezig wilt voelen. Yoga nidra kan een waardevolle ondersteuning zijn in je leven.

  Als yoga nidra nieuw voor je is, moedigen we je aan het eens te proberen en te zien hoe het voor je werkt. Met een beetje tijd kun je merken dat het een waardevol moment voor jezelf wordt.