Ga naar de inhoud
Home » Blog » Laat kinderen en tieners de ontspanning van Yoga Nidra ervaren 

Laat kinderen en tieners de ontspanning van Yoga Nidra ervaren 

  Als ouder wil je graag dat je kind gezond, gelukkig en veerkrachtig is. Maar hoe kun je hen helpen om te gaan met stress, angst en andere uitdagingen van het leven?

  Om te beginnen zal je toch echt moeten aanvaarden dat dit allemaal onderdeel is van het leven. Je kunt je kleintjes natuurlijk wel ondersteunen om deze uitdagingen met veerkracht ’te doorstaan’. Hoe?

  Mijn antwoord: luister naar yoga nidra’s!

  Yoga Nidra is een krachtig hulpmiddel zijn voor kinderen om te ontspannen en te kalmeren.

  In dit artikel bekijken we drie voorbeelden uit de praktijk. Maar geef ik je ook tips over hoe je dit thuis kunt oefenen.

  natuur foto AI

  Yoga Nidra in de praktijk: Ontspanning en rustgevoel

  Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat Yoga Nidra veel voordelen heeft voor de gezondheid en het welzijn van kinderen. Zo is gebleken dat Yoga Nidra kan helpen om:

  • Stress en angst te verminderen
  • De slaapkwaliteit te verbeteren
  • Zelfbewustzijn te versterken
  • Emotieregulatie te bevorderen
  • Cognitieve functies zoals aandacht, geheugen en concentratie te verbeteren.

  Yoga Nidra wordt steeds vaker gebruikt om kinderen te helpen ontspannen. Zo heeft een school in Californië Yoga Nidra gebruikt om spanning rondom toetsen te verminderen. De leerlingen geven aan dat zij zich meer ontspannen, gefocust en zelfverzekerd voelen na het beoefenen van Yoga Nidra.

  Een ander onderzoek in India toonde aan dat kinderen die zes weken lang Yoga Nidra luisterden, beter konden slapen en een verbeterd welzijn ervaarden.

  Tijdens mijn eigen coaching zie ik dat kinderen in eerste instantie even moeten wennen. Wennen aan het liggen. Aan het sluiten van de ogen. Maar ook wennen aan het ontspannen en los laten. 

  Maarrrr….

  Zodra kinderen en tieners eenmaal gewend zijn, dan is het genieten! Genieten van ‘hun’ momentje. Zeker als je de yoga nidra speciaal op hen aanpast.

  Tips voor ouders om Yoga Nidra thuis te beoefenen

  Wil je thuis ook luisteren naar yoga nidra’s? Ik zeg: doen! Wat heb je te verliezen? Hier zijn een aantal tips:

  1. Maak er een routine van en kies een vast moment, bijvoorbeeld voor het slapengaan.
  2. Gebruik ademhalingsoefeningen om de aandacht van kinderen te richten en hen te helpen ontspannen.
  3. Laat je kinderen hun favoriete knuffel gebruiken om extra ontspanning te bevorderen.
  4. Vraag je kind om een positieve intentie te kiezen voordat het begint met de yoga nidra-oefening. Dit kan bijvoorbeeld iets zijn als “Ik ben rustig en kalm” of “Ik ben dankbaar voor alles wat ik heb”. De Krachtkaarten kunnen je daar goed bij helpen!
  5. Doe het samen en maak gebruik van deze gelegenheid om quality time door te brengen.
  6. Schilder of teken na afloop. Het kunstwerk hang je vervolgens in hun kamer op als reminder van hun fijne droomreis. 

  Yoga Nidra kan een waardevol hulpmiddel zijn voor jou, als je op zoek bent naar manieren om de gezondheid en het welzijn van je kind te verbeteren.

  Dus waar wacht je nog op? Probeer Yoga Nidra vandaag nog uit en laat je kinderen genieten van de rustgevende ontspanning die ze verdienen!

  Deze playlist met yoga nidra’s is speciaal voor kinderen, maar je kan ook je eigen Op Maat nidra aanvragen. De kinderen die ik begeleiding geef vinden dit geweldig! Hun eigen thema, hun eigen dier, op hun manier.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *