Ga naar de inhoud
Home » Blog » Het combineren van Oosterse Wijsheid: Mindfulness en Yoga Nidra

Het combineren van Oosterse Wijsheid: Mindfulness en Yoga Nidra

  Veel mensen ervaren de Westerse maatschappij als hectisch, snel en gehaast. Wijze lessen en filosofieën uit het Oosten zijn ‘vertaald’ naar het Westen. We zijn zoekend naar een manier om te kunnen pauzeren, te vertragen en te ontspannen.

  De Mindfulnes Based Stress Reduction (MBSR) Training is één van de vertalingen, misschien wel de meest bekende. Een MBSR-training geeft een introductie in de wereld van meditatie en opmerkzaamheid.

  In dit artikel verkennen we de MBSR-meditaties en yoga nidra’s. Wat zijn de overeenkomsten? Wat de verschillen? 

  mediteren in witte kamer

  Inhoudsopgave

  In dit artikel leer je…

  1. Mindfulness en Yoga Nidra zijn beide krachtige ontspannings- en bewustwordingsmethoden die hun oorsprong vinden in Oosterse tradities.
  2. Beide praktijken helpen stress te verminderen, zelfbewustzijn te verhogen en de slaapkwaliteit te verbeteren.
  3. De beoefening van mindfulness en yoga nidra samen kan leiden tot synergetische effecten, waarbij de voordelen van de ene praktijk de andere versterken.
  4. Hoewel de praktijken verschillend zijn in hun benadering en technieken, delen ze veel overlappende principes en kwaliteiten, zoals niet-oordelen, geduld, acceptatie en loslaten.
  5. Het inbouwen van mindfulness en yoga nidra oefeningen in de dagelijkse routine kan een diepgaande impact hebben op het welzijn.

  Mindfulness en MBSR: een korte inleiding

  Mindfulness is opmerkzaamheid. Het opmerken van alles wat er is. Elk geluid, elke sensatie in het lijf, alle gedachte. Je merkt het op, je bekijkt het en laat het voor wat het is. Met een open houding laat je alles komen en gaan. 

  Tijdens een retraiteweek werd het eens vergeleken met een ‘all-inclusive’, alles hoort erbij. Puur om het feit omdat het er nu eenmaal is.

  Het is een beoefening van het bewust aandacht geven aan het huidige moment. Zonder dat je hier een oordeel over hebt. De MBSR vindt zijn oorsprong in de boeddhistische tradities. John Kabat Zinn vertaalde deze tradities naar het Westen en in 1979 kreeg de MBSR-training zijn vorm.

  Het is een training die mensen kan helpen omgaan met stress, pijn en ziekte. De beoefening van mindfulness biedt veel voordelen. Je ontwikkelt meer veerkracht en ervaart meer rust en ontspanning. Het Reduceert stress (van daar ook de naam Stress Reduction Training). 

  Training duur acht weken. Tijdens deze acht weken doe je verschillende meditaties en oefeningen, allemaal gericht op het ontwikkelen van opmerkzaamheid. Tijdens het mediteren ontwikkel je ook zeven houdingskwaliteiten.

  1. Niet-oordelen: Het vermogen om aandacht te geven aan onze ervaringen zonder deze te beoordelen als goed of slecht.
  2. Geduld: Het vermogen om te accepteren dat verandering een proces is dat tijd kost, en om ons niet te laten ontmoedigen door langzame of trage vooruitgang.
  3. Beginner’s mind: Het vermogen om elke ervaring te benaderen met een open geest, zonder vooroordelen of verwachtingen.
  4. Vertrouwen: Het vermogen om te vertrouwen op onze eigen ervaringen en op ons vermogen om te groeien en te veranderen.
  5. Niet-streven: Het vermogen om te accepteren wat er op dit moment is, zonder te streven naar een bepaald resultaat of uitkomst.
  6. Acceptatie: Het vermogen om ongemakkelijke emoties en ervaringen te accepteren, zonder deze te vermijden of te onderdrukken.
  7. Loslaten: Het vermogen om los te laten wat we niet kunnen veranderen en ons te concentreren op het huidige moment in plaats van vast te blijven zitten in het verleden of de toekomst.

  Door mindful in het leven te staan ben je niet alleen bezig met stressreductie. Vaak heeft het ook een positieve invloed op je concentratie en je emotieregulatie. Je leert veel beter te luisteren naar je eigen lijf en je omgeving.

  Yoga Nidra: een reis naar diepe ontspanning

  Yoga nidra is een vorm van meditatie die je stap voor stap naar ontspanning begeleidt. Het is een oude ontspanningstechniek die je in een toestand tussen ‘slapen’ en ‘wakker zijn’ brengt. Hierdoor ben je dus wel bewust, maar ontspant je zenuwstelsel zich volledig. Alles komt tot rust. Hierdoor helpt het stress te verminderen en verbetert je slaap. 

  De yoga nidra is ook vanuit het Oosten over komen waaien naar het Westen. Naast de traditionele yoga nidra’s, heeft Richard Miller de stappen door ontwikkeld tot de iRest yoga nidra. Binnen de iRest yoga nidra word je begeleid door tien fasen. Waarbij de intentie (Sankalpa) en de innerlijke kracht/ bron ontzettend belangrijke elementen zijn.

  Lees hier meer over de achtergrond van yoga nidra’s.

  De synergie tussen Mindfulness en Yoga Nidra

  Mindfulness en yoga nidra: beide ‘vertaald’ naar het Westen. Beide geworteld in het Oosten. De mindfulness training en de iRest yoga nidra hebben zich beide bewezen bij kwetsbare doelgroepen. Mensen met chronische pijn, trauma en PTSS. Mensen die stress ervaren of moeite hebben met slapen. (En we weten allemaal hoe belangrijk slaap is…)

  Beide krachtige en ontzettend behulpzame beoefeningen. 

  Mindfulness en yoga nidra kunnen op zichzelf krachtige oefeningen zijn, maar wanneer ze worden gecombineerd, creëren ze een synergetisch effect, waardoor ze elkaars voordelen versterken. Het beoefenen van mindfulness kan je helpen je meer bewust te worden van de subtiele gewaarwordingen in je lichaam en geest tijdens yoga nidra, waardoor de ontspanningservaring wordt verdiept. Anderzijds kan de diepe ontspanning in yoga nidra een vruchtbare bodem vormen voor het cultiveren van mindfulness en zelfbewustzijn in het dagelijks leven.

  De houdingskwaliteiten van MBSR worden ook geoefend tijdens yoga nidra, zij het op een meer impliciete en minder expliciete manier dan tijdens mindfulness meditatie. Hieronder vindt u een korte beschrijving van hoe elke houdingskwaliteit tijdens yoga nidra kan worden beoefend:

  1. Niet-oordelen: Tijdens yoga nidra worden we uitgenodigd om onze ervaringen te observeren zonder ze te beoordelen. We leren om te kijken naar onze gedachten, gevoelens en fysieke sensaties zonder te oordelen of erop te reageren.
  2. Geduld: Yoga nidra vraagt om een toewijding om te oefenen en het vermogen om het proces van ontspanning en bewustwording te laten ontvouwen zonder haast. Dit vereist geduld en een acceptatie van de tijd die nodig is voor verandering.
  3. Beginner’s mind: Tijdens yoga nidra worden we uitgenodigd om te oefenen met een open geest en zonder verwachtingen, zoals we dat zouden doen als we iets voor de eerste keer zouden ervaren.
  4. Vertrouwen: Yoga nidra nodigt ons uit om te vertrouwen op het proces en onze eigen ervaringen, en ons open te stellen voor de mogelijkheid van verandering en groei.
  5. Niet-streven: Tijdens yoga nidra worden we uitgenodigd om ons te concentreren op de ervaring zelf, zonder ons te richten op een specifiek resultaat of uitkomst.
  6. Acceptatie: Yoga nidra vraagt ons om te oefenen met acceptatie van wat er op dit moment is, zonder te oordelen of te streven naar iets anders.
  7. Loslaten: Tijdens yoga nidra worden we uitgenodigd om te leren loslaten wat we niet kunnen veranderen en ons te concentreren op het huidige moment, zonder vast te blijven zitten in het verleden of de toekomst.

  Kortom, hoewel yoga nidra geen expliciete training van de houdingskwaliteiten van MBSR is, vraagt de beoefening ervan wel om het cultiveren van dezelfde houdingskwaliteiten die nodig zijn voor mindfulness meditatie.

  Praktische tips en oefeningen

  a. Mindfulness oefeningen voor dagelijkse toepassing

  – Begin uw dag met een korte mindfulness meditatie, waarbij u zich een paar minuten concentreert op uw ademhaling.
  – Oefen mindful eten, met volledige aandacht voor de smaak, textuur en sensaties van elke hap.
  – Neem gedurende de dag korte pauzes om je ademhaling op te merken en je bewustzijn terug te brengen naar het huidige moment.

  b. Yoga nidra oefeningen voor diepe ontspanning

  – Maak elke week tijd vrij voor een begeleide yoga nidra oefening, persoonlijk of via een opname.
  – Creëer een comfortabele, rustige ruimte voor uw oefening, vrij van afleiding.
  – Stel voordat u begint een intentie of een doel voor uw oefening, zoals het cultiveren van zelfcompassie of het loslaten van stress.

  c. Beide praktijken integreren

  – Neem na een yoga nidra sessie een paar minuten de tijd om mindfulness te beoefenen, waarbij je veranderingen in je lichaam, geest en emoties observeert.
  – Integreer aspecten van mindfulness in je yoga nidra praktijk door zachtjes je aandacht terug te brengen naar het huidige moment wanneer je gedachten afdwalen.

  In mijn eigen praktijk en door het werken met anderen ben ik getuige geweest van de transformerende kracht van de combinatie van mindfulness en yoga nidra.

  Velen geven aan dat ze meer ontspanning ervaren, toegenomen zelfbewustzijn en een verbeterd vermogen om stress en negatieve emoties te beheersen. Door deze beoefeningen in je leven te integreren, kun ook jij beginnen aan een reis.

  In deze playlist heb ik een selectie aan meditaties en yoga nidra’s voor jou.

  Conclusie

  Het opnemen van mindfulness en yoga nidra in je dagelijkse routine kan een diepgaande invloed hebben op je algehele welzijn. De synergie tussen deze twee praktijken kan leiden tot diepere ontspanning, meer zelfbewustzijn en meer veerkracht bij stress en tegenslag. Door deze beoefeningen te verkennen en te integreren kun je een groter gevoel van evenwicht en harmonie in je leven bevorderen.

  Samenvatting

  Mindfulness en Yoga Nidra zijn krachtige technieken voor stressvermindering, ontspanning en zelfbewustzijn. Oorspronkelijk afkomstig uit Oosterse tradities, zijn beide methoden naar het Westen gebracht en hebben ze bewezen effectief te zijn bij het omgaan met stress, pijn, ziekte en slaapproblemen.

  Hoewel ze elk unieke technieken en benaderingen gebruiken, delen mindfulness en yoga nidra een reeks overlappende principes en houdingskwaliteiten. Wanneer ze samen worden beoefend, creëren ze een synergetisch effect dat de voordelen van elke praktijk versterkt.

  Het dagelijks integreren van deze praktijken kan een diepgaande invloed hebben op het algehele welzijn, wat leidt tot diepere ontspanning, groter zelfbewustzijn en verbeterde veerkracht tegen stress en tegenslag.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *